Albert Edelfelts ateljé

Uppgifter

Albert Edelfelts Tupp – gouache, 1890-tal. Albert Edelfelts Ateljé.

Albert Edelfelts Tupp – gouache, 1890-tal. Albert Edelfelts Ateljé.

Albert Edelfelt gjorde en tupp till ABC-boken – en fransk tupp förstås – för sina systrar som hade grundat en småbarnsskola. Målningen Tupp har utvalts för att representera Albert Edelfelts Ateljés uppgifter, som främst är avsedda för barn i skolåldern. Skolbarn och andra besökare kan bekanta sig med Edelfelts konst och med ateljén genom de bilder på Edelfelts målningar som finns på nätsidorna och startsidans bild på ateljén. Förhoppningsvis kommer innehållet på nätet också att uppmuntra så väl gamla som nya museibesökare att också göra ett besök i Albert Edelfelts verkliga Ateljémuseum.

Uppgifterna är främst avsedda för grundundervisningen i bildkonst (uppgift 1 och 4) och i historia (uppgift 2, 3 och 4). Uppgifterna är undersökande, men passar bra redan för de lägre klasserna.

I uppgifterna 2, 3 och 4 uppmanas man studera bilderna närmare. Genom att klicka på bilderna kan man se dem i större format.

Uppgift 1: Målaren målade ljus, blått och rött….

Albert Edelfelts sätt att måla har kallats för ljusmåleri. Men hur kan man måla ljus? Solsken är ju klart. Det har ingen färg. Men om ljuset inte har någon färg, hur kan man då se det? Om man försöker titta på klart, ofärgat ljus, så blir man bara bländad. Tänk om man i alla fall alltid ser ljuset som färgat? Och tänk om skuggorna också har en färg?

Pröva själv! Ta reda på om samma färg ser olika ut i olika belysning. Du kan undersöka saken genom att sätta färgad film eller färgat silkespapper framför ljuset på en ficklampa och sedan lysa på olika föremål.

a) Välj en bild eller ett fotografi på en bekant målning. Belys bilden med färgat ljus i ett mörkt eller halvmörkt rum. Studera hur färgerna och stämningarna förändras. Hur ser en röd blomma ut i grön belysning? Hur ser en solig himmel ut i orange belysning?

b) Belys med färgat ljus ett föremål eller t.ex. din egen hand, och undersök vilken färg dess skugga får mot en vit bakgrund. Vilken färg får skuggan av din hand i rött ljus?

Före Edelfelts tid använde man i målningarna mörkare nyanser och färger, så som brunt. I Edelfelts palett fanns däremot ljusare toner och färger, så som silvergrått. Förstår du nu, varför Edelfelt så ofta ville gå ut och måla? Han gjorde sig stort besvär: en gång bars en enorm duk ner till stranden och man var tvungen att förankra staffliet med stora stenar för att vinden inte skulle välta omkull alltihop.

Uppgift 2: Från fiskare till IT-ingenjör

Fiske är ett mycket gammalt näringsfång. Hittar du på viktiga yrken i det moderna informationssamhället, som inte fanns på Edelfelts tid?

Vilka arbeten var typiska på den tiden?

Albert Edelfelt, Metande gubbe, 1896, oljemålning. Albert Edelfelts stiftelse.

Albert Edelfelt, Metande gubbe, 1896, oljemålning. Albert Edelfelts stiftelse.

Uppgift 3: Enligt senaste modet

Kläderna på bilden representerar klädseln i början av 1900-talet. Vilka skillnader hittar du jämfört med 2000-talets mode?

Fotografi. Alexandra och Erik Edelfelt på verandan till villan i Haiko ca år 1900. Borgå Museum

Fotografi. Alexandra och Erik Edelfelt på verandan till villan i Haiko ca år 1900. Borgå Museum

Uppgift 4: Mitt hem är min borg

Även heminredning var annorlunda i början av 1900-talet jämfört med idag. Vilka skillnader hittar du om du jämför inredningen på bilden nedan med dagens inredning?

Fotografi. Berta Edelfelt med sin gitarr i villan i Haiko. Borgå Museum.

Fotografi. Berta Edelfelt med sin gitarr i villan i Haiko. Borgå Museum.