Albert Edelfeltin Ateljee

Tehtäviä

Albert Edelfeltin maalaama kukko, 1890-luku

Albert Edelfeltin maalaama Kukko -guassimaalaus, 1890-luku. Albert Edelfeltin Ateljee.

Albert Edelfelt teki  aapiskukon – ranskalaisen kukon tietenkin – sisarilleen heidän perustamaansa pikkulasten koulua varten. Edelfeltin Kukko -maalaus on valittu edustamaan Albert Edelfeltin Ateljeen tehtäviä, jotka on tarkoitettu erityisesti kouluikäisille. Sivuilla esitellyt Edelfeltin maalaukset sekä kotisivujen etusivun kuva ateljeesta tutustuttavat koululaisia ja muita sivuilla kävijöitä niin Edelfeltin taiteeseen kuin itse ateljeeseen. Sivujen sisällön toivotaan rohkaisevan niin vanhoja kuin uusia museokävijöitä käymään myös paikan päällä Albert Edelfeltin ateljeemuseolla.

Oheiset tehtävät on suunniteltu osaksi kuvataiteen (tehtävä 1 ja 4) ja historian (tehtävät 2, 3 ja 4) perusopetusta. Tehtävät ovat tutkivia, mutta soveltuvat hyvin jo varhaisiän sisältöjen yhteyteen.

Tehtävissä 2, 3 ja 4 pyydetään tutkimaan kuvia tarkemmin. Kuvat saakin isommiksi klikkaamalla.

Tehtävä 1: Maalari maalasi valoa, sinistä ja punaista…

Albert Edelfeltin tapaa maalata on kutsuttu valomaalaukseksi. Mutta miten valoa voi maalata? Päivänpaistehan on kirkasta. Eihän se ole minkään väristä. Mutta jos valo ei ole minkään väristä, niin miten sen sitten pystyy näkemään? Jos yrittää katsella kirkasta ei-minkään väristä valoa, se pelkästään häikäisee. Entä jos valon näkee sittenkin aina jonkin värisenä? Ja entä jos varjollakin on väri?

Kokeilepa itse! Selvitä, näyttääkö sama väri erilaiselta erilaisessa valossa. Voit tutkia asiaa asettamalla taskulampun valon eteen värillisen kalvon tai silkkipaperin ja valaisemalla sitten lampulla eri kohteita.

a) Valitse jokin kuva tai vaikkapa valokuva tutusta maalauksesta. Valaise kuvaa värillisellä valolla pimeässä tai hämärässä huoneessa. Tarkastele miten värit ja tunnelmat vaihtuvat. Miltä punainen kukka näyttää vihreässä valossa? Miltä aurinkoinen taivas näyttää oranssissa valossa?

b) Valaise värillisellä valolla jotakin esinettä tai vaikka omaa kättäsi ja tarkastele millaisen varjon se jättää valkoiselle taustalle. Minkä värinen on kätesi varjo punaisessa valossa?

Ennen Edelfeltin aikaa maalauksissa käytettiin tummempia sävyjä ja värejä kuten ruskeaa. Edelfeltin paletilla oli kuitenkin vaaleampia värejä ja sävyjä kuten hopeanharmaata. Keksitkö nyt, miksi Edelfelt halusi usein mennä ulos maalaamaan? Ainakin hän näki paljon vaivaa: kerran valtavan suuri kangas kannettiin rantaan, ja siellä maalauspohja piti ankkuroida kivien väliin, että tuuli ei olisi kaatanut sitä.

Tehtävä 2: Kalastajasta tietokoneasentajaan

Kalastus on hyvin vanha toimeentulon muoto. Keksitkö moderneja, tietoyhteiskunnassa tärkeitä ammatteja, joita ei Edelfeltin aikana ollut vielä olemassakaan?

Entä mitkä olivat tyypillisiä töitä tuolloin?

Kalastaja

Albert Edelfelt, Kalastava ukko, 1896, öljymaalaus. Albert Edelfeltin säätiö.

Tehtävä 3: Muodin mukaista

Kuvassa olevat vaatteet edustavat 1900-luvun alun pukeutumista. Mitä eroja löydät 2000-luvun muotiin verrattuna?

Alexandra ja Erik Edelfelt Haikkoon huvilan verannalla noin vuonna 1900. Valokuvaaja ei tunnettu. Porvoon museo.

Valokuva. Alexandra ja Erik Edelfelt Haikon huvilan verannalla noin vuonna 1900. Porvoon museo.

Tehtävä 4: Kotini on linnani

Myös kodin sisustus on ollut erilaista 1900-luvun alussa kuin nykypäivänä. Millaisia eroja  löydät tämän päivän sisustukseen verrattuna alla olevan kuvan perusteella?

Berta Edelfelt kitara sylissään Haikon huvilalla. Porvoon museo.

Valokuva. Berta Edelfelt kitara sylissään Haikon huvilalla. Porvoon museo.