Albert Edelfeltin Ateljee

Kesällä 2024 vietetään Albert Edelfeltin syntymän 170-vuotisjuhlaa

Juhlavuoden kunniaksi Edelfeltin näyttelyvieraana on Porvoon saariston toinen suuri taiteilija meren luotojen kuvaaja kuvataiteilija Tove Jansson. Näyttelyssä esillä olevat Tove Janssonin teokset esittelevät häntä kuvataiteilijana, ei muumin luojana.

Kesänäyttelyiden teemana on ”Saariston salainen paratiisi”. Myös suomalaisten rakastama Tove viettää juhlavuotta, sillä hänen syntymästään tulee ensi vuonna kuluneeksi 110 vuotta. Molemmat taiteilijat ovat kesän lapsia, Edelfelt on syntynyt 21.7.1854 ja Tove Jansson 9.8.1914.

Tove Janssonin ja Albert Edelfeltin teokset ovat esillä Villa Albertissa 7.5.-29.9.2024. Tove Janssonin teokset tulevat Moomin Characters Oy Ltd:n sekä perheen yksityiskokoelmista. Albert Edelfeltin esillä olevat teokset Albert Edelfeltin säätiö sr:n kokoelmasta sekä yksityiskokoelmista.

Kesän toisessa näyttelyssä eläviä taiteilijoita saariston inspiroivine teoksineen edustavat Carolina von Schantz ja Netta Tiitinen. Tämä näyttely alkaa 7.5. ja päättyy 4.8.2024.

Tapahtumat

KESKIVIIKKO 22.5.2024 KLO 18.00
”SAAREN IDEA TOVE JANSSONIN KIRJALLISUUDESSA JA KUVATAITTEESSA”

Saaristo ja meri olivat Tove Janssonille tärkeitä hänen koko elämänsä ajan. FT, dos. Sirke Happonen kertoo hänen kirjallisuutensa ja kuviensa saarista: yhteisöllisistä paratiisisaarista ja yksineläjän karuista kallioista; saaresta ideana, johon kuuluu sekä vapaus että raja – onni, turva ja äkkiä nouseva pelko. Tilaisuus on ilmainen

KESKIVIIKKO 29.5.2024 KLO 18.00
TAITEILIJAELÄMÄÄ – TOVE JANSSON

Taidehistorioitsija Marina Catani kertoo Tove Janssonin monitahoisesta taiteilijaelämästä, jossa liikutaan maailmalla ja pysähdytään välillä Klovharunin rauhaan. Tilaisuus on ilmainen.

KESKIVIIKKO 5.6.2024 KLO 18.00
ILTA TAITEEELLE: LAPSUUS SUOMESSA

Lapsuuden kuvia Suomen taiteessa Albert Edelfeltin aikana vievät meidät matkalle lapsuuden iloihin ja murheisiin, arkeen ja juhlaan, leikkeihin ja työhön 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun. Näemme Albert Edelfeltin ja hänen aikalaistensa maalauksia lasten elämästä eri puolilla Suomea torpissa ja kartanoissa, maaseudulla ja kaupungissa. FM Tuija Peltomaa. Tilaisuus on ilmainen

KESKIVIIKKO-ONSDAG 12.6.2024 KLO-KL 18.00 FÖRELÄSNING: TOVE OCH PELLINGE

Pellinge spelade en viktig roll i Tove Jansson liv och har fungerat som inspirationskälla till många texter och bilder. Flera noveller utspelar sig i Pellinge. Vi gör en virtuell resa i Toves själslandskap i Pellinge och några av de platser och händelser som inspirerat Tove i hennes författarskap.”

Lisbeth Forss, intendent, Pellinge Hembygdsförening/ Klovharun Gratis

SUNNUNTAI 21.7.2024 KLO 17.00
ALBERT EDELFELTIN SYNTYMÄPÄIVÄT

Porvoon teatteri ”Salonkimusiikkinäytelmä” Edelfeltin rakastetuista teoksista ja niiden malleista. Edelfeltinä Thomas Pryke. Pianisti Ilkka Joronen siivittää näytelmää, jossa tapaamme Edelfeltin ja hänen mallejaan.
Muistellaan Edelfeltin 50-vuotisjuhlia vuonna 1904.Runebergskörenin kvintetti tunnelmoi mm. Edelfeltin 50-vuotisjuhliin tehdyllä laululla. suomeksi ja ruotsiksi
Liput 30€

KESKIVIIKKO 7.8.2024 KLO 18.00
KOHTAAMISIA VILLA ALBERTISSA: Taiteilijahaastattelu Terttu Schroderus-Gustafsson, FM Tuija Peltomaa
TOVE JA MERI

Kuulemme miten Toven kautta voi hahmottaa meren merkitystä taiteilijuudelle ja miten saaristolaisuuden ja meren tilan muutos näkyy hänen Pellingissä olon historian kautta. FT Maarit Leskelä- Kärki, Balladeja Kimi Kärki
Tilaisuus on ilmainen

FREDAG 9.8. 2024 KL 18.00
TOVE JANSSONS FÖDELSEDAG TOVE JANSSON VISDIKTAREN -KONSERT

Emma Klingenberg och pianisten Kristian Nyman gästar med konsertversionen av ”Tove Jansson-visdiktaren” där de presenterar nyfunna vistexter av Tove Jansson i helt nya tonsättningar och arrangemang. Vi får också höra kända sånger ur Toves visskatt. Programmet på svenska
Biljetter 30 €

Tove Janssonin syntymäpäivää juhlistamme Toven laulujen konsertilla. Emma Klingenberg on tutkinut Tove Janssonin musiikillisia aarteita jo vuosia. Hän aloitti työnsä tutkimustyönä Toven laulujen konserttiesitystä varten, mutta nopeasti kävi selväksi, että tarjolla oli paljon julkaisematonta materiaalia, todellisia arkistojen aarteita. Konsertti ruotsin kielellä. Liput 30€

KESKIVIIKKO 14.8.2024 klo 18.00
KIRJEITÄ PARIISISTA JA PIETARISTA MUSIIKIN SIIVITTÄMINÄ

Laura Malmivaara selailee Edelfeltin kirjeitä äidille.
Kirjeissä mainitut maalaukset heijastetaan seinälle. Trio Malmivaara soittaa maalauksen inspiroimaa musiikkia.
Liput 30€

KESKIVIIKKO 21.8.2024 KLO 18.00
KLOVHARUN INSPIROI TAITEILIJOITA TÄNÄÄNKIN

Miten luoto saa otteen kirjoittajasta ja miten kirjailija pääsee syvemmälle tekstiin. Miksi residenssikirjoittaminen on erilaista kuin omalla tutulla työpisteellä työskentely? Miksi Klovharun eikä jokin ylellinen suurkaupungin residenssi?
Tunnelmia, tietoja, vaikutteita ja 200 merilintua naapureina. Kirjailija Jaana Lehtiö kertoo inspiroivista residenssivierailuistaan Klovharun saarella. Tilaisuus on ilmainen.

KESKIVIIKKO 28.8.2024 KLO 18
ILTA TAITEELLE: PORVOO – TAITEEN LÄHDE

Tänä kesänä Villa Albertissa on tilaisuus nähdä Albert Edelfeltin upea Porvoon Joenrantanäkymä (1886 – 1887), joka on lainassa kesänäyttelyssä Fortumin taidesäätiön kokoelmasta. Vuonna 2005 perustettu Fortumin taidesäätiö hallinnoi taidekokoelmaa, jota Fortum Oyj:n kantayhtiöt Imatran Voima ja Neste keräsivät 1800- luvun lopulta ja 1980-luvulle. Albert Edelfeltin lisäksi kokoelmassa on teoksia useilta Porvoossa ja Itä-Uudellamaalla vaikuttaneita taiteilijoita. Keitä he ovat? Tervetuloa kuulemaan! FM Tuija Peltomaa Tilaisuus on ilmainen

SUNNUNTAI 1.9.2024
SATU TIIVOLAN MUISTOKONSERTTI

TRIO MALMIVAARA
Kauppaneuvos Satu Tiivola oli Albert Edelfeltin säätiön pitkäaikainen puheenjohtaja. Satu Tiivola olisi täyttänyt 1.9.2024 tasan 100 vuotta. Trio Malmivaaran ohjelmistossa on musiikkia sadan vuoden takaa sekä Satu Tiivolan mielimusiikkia.
Liput 25€

KESKIVIIKKO 11.9.2024 KLO 18.00
RUNOJA JA MUSIIKKIA – VÄNRIKKI STOOLIN TARINOITA

Ohjelmassa esitetään Vänrikki Stoolin tarinoita Edelfeltin kuvituksen ja musiikin siivittämänä. Lausujana Erja Noroviita.
Liput 20€

KESKIVIIKKO 18.9.2024 KLO 18.00
PARHAITEN MAALAAN HAIKOSSA

Monipuolinen taideasiantuntija Edelfelt-tutkija, taidehistorioitsija Marina Catani kertoo Haikon merkityksestä Edelfeltin taiteessa. Edelfelt maalasi Haikossa kaikkiaan 220 teosta, joista monet palkittiin Pariisin salongeissa ja kulkeutuivat museoihin sekä merkittäviin kokoelmiin. Tilaisuus on ilmainen.