Albert Edelfeltin Ateljee

Ajankohtaista

Ateljeealueen näyttelyrakennushanke

 

Ateljeen pihapiiriin rakennetaan uusi rakennus, johon sijoitetaan vaihtuvien näyttelyiden näyttelytila, museomyymälä ja Albert Edelfeltin säätiön toimisto ja arkisto sekä varastotilat. Näyttelytilassa järjestetään kesäisin vaihtuvia korkeatasoisia nykytaiteen  näyttelyitä. Näyttelytila mahdollistaa myös erilaisten kulttuuritilaisuuksien järjestämisen ateljeealueella.

Tervetuloa ateljeemuseoon kesällä 2016 – Välkommen till ateljémuseum sommaren 2016

ateljee 1

PORVOO – ALBERT EDELFELTIN RAKAS KESÄKAUPUNKI 15.5.-15.9.2016

ALBERT EDELFELTIN ATELJEEMUSEON KESÄNÄYTTELY

Albert Edelfeltin ateljeemuseon kesänäyttely kertoo taiteilijan siteistä Porvooseen sekä hänen rakkaudestaan kesäkaupunkiaan kohtaan. Näyttelyn ohella ateljeessa on esillä peruskokoelmat.

Näyttelyssä on esillä vedoksia Albert Edelfeltin Porvoo-aiheisista maalauksista ja vanhoja valokuvia näissä teoksissa esiintyvistä maalauspaikoista sekä muuta aineistoa liittyen maalauksiin. ”Porvoo – Albert Edelfeltin rakas kesäkaupunki” esittelee vedoksina seitsemän maalausta. Näiden joukossa on mm. Fortumin Taidesäätiön kokoelmissa oleva Porvoon joenrantanäkymä vuodelta 1886-1887. Maalauspaikkaa esittelevä valokuva on Natalia Linsénin kuvaama ”Vanha kaupunki lounaasta joen länsirannalta” samalta vuodelta 1886.

Albert Edelfeltin siteet Porvooseen olivat vahvat. Taiteilija syntyi vuonna 1854 Porvoon

maalaiskunnassa Kiialan kartanossa, joka oli hänen äitinsä Alexandra Brandtin kotikartano. Täällä taiteilija vietti lapsuutensa kesät. Taiteilijan uralle päädyttyään Edelfelt asettui asumaan opiskelukaupunkiinsa Pariisiin. Pariisilaisen sykkivän elämän keskellä hän tunsi kuitenkin suurta rakkautta kotimaataan kohtaan. Vuonna 1879 hänen äitinsä vuokrasi Haikon kartanon mailla sijaitsevan kesähuvilan, josta tuli taiteilijan kesäkoti kuolemaan saakka. Tänne hän rakennutti itselleen ateljeen kattoikkunoineen vuonna 1883.

Hän rakasti Porvoon saaristoa ja sen asukkaita, jotka edustivat hänen mielestään isänmaata ja suomalaisuutta parhaimmillaan. Ne olivatkin hänelle ehtymätön innoituksen lähde. Edelfeltille Porvoo oli samanlainen pittoreski pikkukaupunki kuin ranskalaisille taiteilija-

kollegoille Bretagnessa ja Etelä-Ranskassa sijaitsevat värikkäät pikkukylät, joihin nämä vetäytyivät kesäisin maalaamaan. Täällä he kuvasivat kansan elämää ja kylien viehkeitä kujia ja pihoja. Saman miljöön ja samat virikkeet Edelfelt löysi Porvoosta. Edelfelt rakasti Porvoota ja otti osaa sen seurapiirielämään kesäisin. Albert Edelfelt vietti Haikossa kaikkiaan 26 kesää ja maalasi yli 220 teosta, joista useat palkittiin Pariisin salongeissa. Hän kuoli rakastamassaan Haikossa elokuussa 1905.

Taiteilijan itselleen työskentelytilaksi rakennuttama ateljee avattiin ateljeemuseona yleisölle vuonna 1951. Ateljeessa on esillä piirroksia, maalauksia, heliogravyyreja ja valokuvia sekä taiteilijalle kuulunutta esineistöä. Museon ja ateljeealueen omistaa ja niitä hallinnoi Albert Edelfeltin säätiö.

Kesän 2016 ohjelmassa on myös perinteinen iltahartaus taiteilijan syntymäpäivän aikoihin 21.7.2016 yhteistyössä Porvoon suomenkielisen seurakunnan kanssa.

Albert Edelfeltin ateljee, Edelfeltin polku 3, 06400 Porvoo

avoinna 15.-31.5. klo 10-14, 1.6.-31.8. klo 10-16, 1.-15.9. klo 10-14, maanantaisin suljettu

Lisätietoja: Hanna Kaarina Syrjäläinen, asiamies, Albert Edelfeltin säätiö,

albert-edelfeltin.saatio@pp.inet.fi, 040 55 29083